Onderhoudsadvies

Om er zeker van te zijn dat u nog jarenlang plezier heeft van uw meubelen en stoffering geven wij u graag nog enkele tips en adviezen mee. Elk product, of het nu leder, hout of textiel betreft heeft zijn eigen specifieke kenmerken en daardoor ook toegepast onderhoud nodig.

Om uw onderhoudsproducten te bestellen klik op de volgende knop:

Meubel onderhoud klassiek en modern, onderhoud leer, hout en textiel (meubelstoffen)

Leer

Leer is een prachtig natuurprodukt. Het is duurzaam, heeft stijl en is gemakkelijk in het onderhoud. De kwaliteiten van dit natuurprodukt hangen sterk af van de eigenschappen (soort, leefomgeving, geslacht, leeftijd, klimaat) van de ‘leverancier’ van de huid. Ook de manier van looien en verven en de samenstelling van de hiervoor gebruikte verfstoffen, alsook de eventuele nabewerking die het geverfde leer eventueel nog kan of moet ondergaan, zijn van invloed op de kwaliteit. Hoewel voor meubelleer de mooiste huiden worden gebruikt, kan het voorkomen dat u insektenbeten, schrammen, kleurnuances, brandmerken, schuurplekken eo hoornstoten in uw bankstel terugvindt. Verderop in dit hoofdstuk vindt u er meer over.

Ook nekrimpels en plaatsen met grovere poriënstructuur geven een bijzonder karakter aan leer. Door de natuurlijke rek van leer zullen er na het in gebruik nemen v/h meubelstuk leer plooien en kreuknaden ontstaan, deze plooien en kreuknaden worden ook wel ‘leefrimpeltjes’ genoemd. Deze zijn niet te voorkomen, maar strijk in ieder geval de bekleding regelmatig glad of probeer deze te modelleren. Hoe u leer moet schoonmaken en onderhouden hangt nogal af van het soort leer waarmee u te maken heeft. Ook de bewerking van het materiaal is hierop van invloed. Probeer er dus eerst achter te komen met welke leersoort u te maken hebt.

Kraken van leer kunt u verhelpen door te doen daar waar het leer van de zitting (kussens) het leer van de romp raakt ongeparfumeerd talkpoeder op het leer te
wrijven. Dit moet u niet doen bij semi- of vol-aniline leder! Het kraken kan ook ontstaan door de wrijving van kussens onderling. Nu we het toch over kussens hebben: schud de kussens van uw bank(en) of stoel(en) met een veren of vlokvulling regelmatig op. Dan behouden ze langer hun vorm.

Leer wordt veelal gemaakt van runderhuiden. De dieren waarvan de huiden afkomstig zijn stonden in hun omgeving aan veel invloeden bloot. Sporen van littekens, schrammen, scheurtjes, maar ook van insectenbeten kunt u hierdoor op het leer terugvinden. Deze plekken ‘werken’ niet meer, ze zijn vergroeid en beïnvloeden dus de duurzaamheid van het leer niet. De afbeeldingen van de verschillende soorten tekens op de huid geven u een indruk van de invloeden van de natuur op het leer.
Deze invloeden geven het leer haar unieke karakter. De meeste mensen waarderen deze bijzondere tekening van het leer. Dit geeft dan ook nooit aanleiding tot klachten.

Elke lederhuid is letterlijk uniek en puur natuurlijk, maar kent daardoor ook natuurlijke grillen en kenmerken. Zo zijn structuurnuances, halsplooien, normaal genezen littekens, insectenbeten, kleurnuances, tot zelfs brandmerken soms waarneembaar. Door correcte verwerking van de huid worden deze oneffenheden minder zichtbaar, maar blijft het natuurlijke karakter behouden. Nieuwe lederen meubelen worden bij productie meestal strak en bijna zonder plooien gestoffeerd. Zodra u de meubelen in gebruik gaat nemen heeft het leder nog enige tijd nodig om zich aan zijn omgeving en gebruiker aan te passen. Door de natuurlijke rek die in een lederhuid aanwezig is zal na verloop van tijd lichte plooivorming kunnen ontstaan. Deze onvermijdelijke plooivorming draagt bij tot de natuurlijke charme van echt leder.

Omdat elke afzonderlijke huid apart geverfd en gelooid wordt en omdat niet iedere huid (of zelfs delen daarvan) dezelfde hoeveelheid kleurstof opneemt en op dezelfde manier wordt verwerkt, kunnen bij levering van kant en klare zitmeubelen relatief forse kleurafwijkingen ontstaan ten opzichte van de getoonde kleurstaal of model. Bovendien zal de kleur van het leder zich, net als de mensenhuid, onder invloed van o.a. zonlicht en luchtvochtigheid gaan aanpassen. Het is daarom niet raadzaam uw gewenste opstelling met tussenpozen aan te schaffen. Om de kleurechtheid optimaal te waarborgen is het goed om het lederen meubel te beschermen tegen direct zonlicht en een te droge atmosfeer. Overmatige verwarming (o.a. door plaatsing dichtbij warmtebronnen) komt het leder niet ten goede.

Om uw lederen meubelen mooi te houden is ook een juiste manier van het gebruik erg belangrijk. Scherpe voorwerpen als armbanden, horlogebandjes en sleutelbossen kunnen leiden tot extra slijtage en beschadiging van het leder. Stugge stoffen van jeanskleding en schoenen op de bank belast het leder extra. Vuil aan schoenen zoals zand heeft een schurende werking en doet een aanslag op het leder. Vocht zoals transpiratie kan leder ook aantasten, vooral bij gebruik van bepaalde medicijnen kan transpiratievocht stoffen bevatten die vlekken veroorzaken.

Een goede lederkwaliteit is praktisch in onderhoud. Af en toe afnemen met een schone, vochtige doek is voldoende. Vermijdt synthetische en agressieve reinigingsmiddelen. Door eenmaal per jaar het leder te voeden met ledercrème, houdt u het leder soepel, veerkrachtig en beschermd. Bij een warmtebron geplaatste meubelen dienen iets vaker behandeld te worden. In onze zaak kunt u diverse onderhoudsproducten verkrijgen, speciaal toegepast voor het leder op uw meubel. Hierin kan namelijk verschil zitten, afhankelijk van het type leder en de manier waarop het is gelooid. Dus als u twijfelt, vraag het onze adviseurs, zij kunnen u hierin uitgebreid adviseren.

 1. Gebruik alleen de onderhoudsmiddelen die wij u adviseren. Schoensmeer of spuitbussen horen daar niet bij!
 2. Reserveer een speciale, lederen zeem en een zachte doek voor uw meubelen, zodat vuil en resten van reinigingsmiddelen uw schoonmaakpogingen niet kunnen dwarsbomen.
 3. Zet leer niet in te fel zonlicht. Leer verkleurt in dat geval snel. Zonlicht tast bovendien de weekmaker in gedekverfd leer aan, wat barstjes in de laklaag geeft.
 4. Hou de vochtigheidsgraad van de kamer tussen de 40 en 60%.
 5. Gebruik voor het dagelijks onderhoud altijd een schone doek.
 6. Kijk uit met jeans-kleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
 7. Stof het leer regelmatig af met een zachte, niet pluizende doek. Reinig en voedt het leer twee tot vier keer per jaar met een door ons aanbevolen onderhoudsprodukt. Zo houdt u het leer soepel en krijgt het voldoende ‘voeding’.
 8. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen (gespen en ritssluitingen) en hou kinderen en huisdieren (nagels!) in de gaten. Zij kunnen het leer onherstelbaar beschadigen.
 9. Pas op: sommige schoonmaakmiddelen kunnen de aniline-verfstoffen in vol en semi aniline-Ieder oplossen. Ook hier geldt weer de belangrijkste schoonmaakregel: probeer een schoonmaakmiddel eerst uit op een onopvallend plekje van het te behandelen materiaal.
 10. Hard wrijven moet u op alle leersoorten vermijden.
 11. Op plaatsen waar uw hoofd of handen in aanraking komen met het leer, bestaat de kans op vetaanslag. Op die plaatsen dient u dan ook extra zorg aan het onderhoud besteden.

Vlekken op leer kunt u in het algemeen met een licht bevochtigde doek te lijf gaan. Het is, voor u aan het schoonmaken begint, echter belangrijk dat u weet met welke leersoort u te maken heeft. Er zijn namelijk veel verschillende soorten leer. We onderscheiden: aniline-Ieder, semi aniline-Ieder, geschuurd leder en afgedekt leder. Kunstleer is, zoals de naam al zegt, geen echt leer. Hoe u dit materiaal moet behandelen, leest u in de alinea ‘leatherlook‘.

Hout

Echt, massief hout is ‘n uniek en karakteristiek natuurproduct in elk opzicht. Geen enkel stuk hout is gelijk van vorm, structuur, kleur of kleurstof opnemend vermogen, zodat schakeringen zelfs binnen één houten meubelstuk onvermijdelijk zijn. Windbarsten, haarscheuren, oneffenheden, deukjes, aan- of afwezigheid van grote en kleine noesten, getuigen van jarenlange groei en oorspronkelijkheid. Van een kwaliteitsmeubel mag u verwachten dat daar in de verwerking van het product al rekening mee gehouden wordt, maar helemaal uitsluiten lukt niet. Soms worden deze kenmerken door het aanbrengen van bescherm – en afwerk lagen weer extra benadrukt, waardoor het meubelstuk een eigen karakter en charme krijgt.

Omdat hout levend materiaal is kan het onder invloed van temperatuur – en vochtveranderingen iets gaan werken, waardoor windscheurtjes kunnen ontstaan of extra benadrukt worden. Ook kunnen verbindingen ten opzichte van elkaar iets verschuiven en kunnen sommige geschroefde verbindingen iets losser worden. Om dit ‘werken’ van hout binnen de perken te houden, moet u op een aantal zaken letten. De beste kamertemperatuur is tussen de 15 en 24°C en een luchtvochtigheid van 50 tot 70%. Ook moet u een (massief) houten meubel niet te dicht bij warmtebronnen zoals een kachel, een open haard of een radiator zetten.

Overmatig zonneschijn op het meubel is ongewenst. Dit kan niet alleen het werken, maar ook verkleuringen in de hand werken. Daarnaast is het belangrijk dat u bij reiniging op let dat u de juiste producten en materialen gebruikt.

De meeste meubelen zijn voorzien van een beschermende laklaag, die het onderhoud eenvoudig maken. Reiniging d.m.v. een vochtige (zachte) doek met water zonder (agressieve)reinigingsmiddelen is het beste. Wilt u uw houten meubelen bijwerken of de kleur opfrissen, neemt u dan even contact met ons op. In onze zaak kunt u diverse onderhoudsproducten verkrijgen, speciaal voor uw meubel. Onze adviseurs kunnen u hierin uitgebreid adviseren.

Textiel

Om nog jarenlang plezier van uw gestoffeerde meubelen, tapijt of gordijnen te hebben, is het van belang dat u zich realiseert dat deze gaan slijten en vuil worden zodra er mee geleefd gaat worden. Dat is niet te voorkomen. De juiste manier van onderhoud en gebruik kan echter een hoop ellende en teleurstelling voorkomen. Evenals het feit dat u op de hoogte bent van de eigenschappen voordat u overgaat tot aanschaf van de producten. Kwaliteit en sterkte. De samenstelling van de stof alsmede de behandelingen die het heeft gehad zijn van invloed op de sterkte en de kwaliteit van de stof/het tapijt. In onze zaak worden daarom ook alleen stoffen en tapijten geadviseerd die geschikt zijn voor normaal tot intensief woongebruik en zijn onze adviseurs op de hoogte van diverse eigenschappen van stoffen.

Elk materiaal heeft weer zijn eigen positieve-en negatieve eigenschappen. Zo zijn linnen en katoen gevoelig voor verkleuren en krimpen, maar kunnen ze wel weer sterkte geven aan een stof. Zijde kan een mooie chique uitstraling geven maar is weer gevoelig voor licht en vocht, enz. Vaak zijn stoffen samengesteld uit meerdere materialen dus is gericht advies belangrijk. Heeft u eenmaal een stof/tapijt uitgezocht, dan is het van belang dat de manier van stofferen/confectioneren op de juiste manier gebeurd. Dit kan namelijk ook van grote invloed zijn op de sterkte en duurzaamheid. Bij een kwaliteitsmeubel kunt u ervan uit gaan dat de juiste methodes worden toegepast. Verder staan onze vaste stoffeerders garant voor een goede manier van stofferen/confectioneren.

De mate van gebruik kan variëren van enkele minuten per maand tot vele uren per dag. (denk bijv. aan de stof op een bank of het tapijt in de gang). Een juiste manier van gebruik is dus erg belangrijk. Scherpe voorwerpen als armbanden, horlogebandjes en sleutelbossen kunnen leiden tot extra slijtage en beschadiging van meubelstof. Stugge stoffen van jeanskleding en schoenen op de bank belast een meubelstof extra. Vuil aan schoenen zoals zand heeft een schurende werking en doet stof en tapijt sneller slijten. Vocht kan een stof minder sterk maken, bijvoorbeeld door transpiratie. Bij gebruik van bepaalde medicijnen kan transpiratievocht stoffen bevatten die vlekken veroorzaken en de stof aantasten.

Meubelstoffen en tapijt met een opstaande poolvezel kunnen onder invloed van druk (zitten, lopen), vocht en warmte in een iets andere stand gaan staan. Ze gaan als het ware ‘liggen’, ook wel pletten genoemd. Hierdoor wordt het licht anders weerkaatst zodat er een soort plek zichtbaar wordt. Door middel van het juiste onderhoud kunt u dit zoveel mogelijk voorkomen.

Stoffen en tapijten verbergen stof, zodat u de stof/het tapijt er stofvrij uitziet, waardoor het normale onderhoud vaak wordt vergeten of uitgesteld. Het belangrijkste normale onderhoud voor meubelstof en tapijt is regelmatig stofzuigen. Gebruik bij meubelen een speciaal meubelmondstuk en let erop dat er geen scherpe uitsteeksels aan zitten die in de stof kunnen haken. Ga met voorzichtige bewegingen te werk en strijk bij stoffen met een pool altijd met de pool mee. Verder behoort tot normaal onderhoud dat u eens per twee weken uw stoffen meubelen afneemt met een vochtige, en vooral schone theedoek. Dit reduceert kleverige vuildeeltjes, zoals lichaamsvetten en -zouten, die zich aan de stof hechten. Stoffen kunt u meestal (voorzichtig!) wassen, maar niet altijd! Bij twijfel kunt u het beste even een wasadvies bij ons aanvragen. Deze verschilt vaak per stof, en soms kan het voorkomen dat de stof helemaal niet machinaal of handgewassen maar enkel chemisch gereinigd mag worden.

Vlekken, reinigen en onderhoud

Heeft u vlekken, dan moeten die zo snel mogelijk worden verwijderd, zodat er geen kans is dat ze lang op het materiaal inwerken. Er zijn producten waarvan de vlek pas in een veel later stadium zichtbaar wordt, denk aan zoetstoffen in dranken, die als het ware vuil en vlekken aantrekken. Ook daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Vaste bestanddelen van de vlek kunt u eerst met een lepel opscheppen. Daarna een schone doek licht vochtig maken en op de vlek leggen, zodat het vuil in de doek kan trekken. Dit kunt u meerdere malen herhalen net zolang totdat de doek geen vocht/vuil meer opneemt. Kijk uit met deppen of vegen, hierdoor kunt u de structuur en de kleur van de stof/het tapijt aantasten! Daarna de plek goed laten drogen, zodat deze niet nog meer vuil an kan trekken. Is er daarna nog steeds een vlek waarneembaar, dan is het raadzaam contact met ons op te nemen.

In onze zaak kunt u diverse onderhoudsproducten verkrijgen, speciaal voor het reinigen en verwijderen van vlekken in stoffen en tapijt. Onze adviseurs kunnen u hierin uitgebreid adviseren en vragen desnoods advies aan de leverancier. Laat u niet verleiden door andere zogenaamde ‘toverschoonmaakmiddelen’. Deze brengen vaak grote problemen met zich mee door de agressieve oplosmiddelen die ze bevatten en kan voor de leverancier een reden zijn om geen garantie meer op uw producten te geven!

 • Zon verkleurt het leder en droogt het uit! Directe straling van zonlicht – UV straling – veroorzaakt verkleuring en uitdroging van het leder en moet dus voorkomen worden.
 • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid! Leder is gevoelig voor droge lucht. Felle zon, maar ook een hoog opgestookte verwarming in de winter is slecht voor uw leder. Het droogt simpelweg uit. Goede en regelmatige ventilatie en een (gevuld!) cv-waterbakje zorgen meestal voor een voldoende luchtvochtigheid van rond de 60 tot 65%.
 • Plaats leder niet vlakbij verwarmingsbronnen. Zeker de mooiere leersoorten zoals Old Saddle zijn zeer gevoelig voor al te grote verhitting. Plaats dergelijke meubels dan ook nooit direct bij een verwarmingsbron, zoals een radiator. Bij Old Saddle leder is een afstand van 30 cm zeker gewenst
 • Ook leder met een beschermlaag is licht- en warmtegevoelig. De diverse beschermingslagen op leder beschermen vooral tegen vet, vuil en direct vocht. Toch blijven ook zij licht- en warmtegevoelig.
 • Pas op en wees voorzichtig met scherpe voorwerpen. Let daarbij ook op minder vanzelfsprekende dingen zoals, gespen, ritssluitingen en jeanskleding.
 • Ook spelende kinderen en huisdieren kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op het leder.
 • Het kraken van leder kunt u tegengaan door op raakvlakken wat talkpoeder in te wrijven.
 • Vlekken altijd deppen, nooit wrijven ! Probeer een vlek nooit te verwijderen door te wrijven. Daardoor wrijft u de substantie juist dieper het leder in. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek en neem daarna het meubelstuk af met een zeem.
 • Vlekken van buiten naar binnen verwijderen. Gemorste substanties kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen te werken.
 • Gebruik een aparte zeem. Hou voor het afnemen van uw leder een zeem apart, zodat deze vrij is van zeepresten of resten van andere reinigingsmiddelen. Maak de zeem slechts heel licht vochtig, want het gaat er enkel en alleen om het stof op te nemen. Leder nat maken is juist slecht. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, omdat dit schoner is dan leidingwater.
 • Gebruik nooit agressieve stoffen. Bewerk leder nooit met agressieve stoffen als terpentine, thinner of andere chemische middelen.

Meubelstoffen slijten in het gebruik. Dat is niet te voorkomen. De mate waarin dit gebeurt, is echter afhankelijk van verschillende factoren. Vanuit de praktijkervaring wijzen wij u op enkele punten die meubelstoffen extra zwaar belasten of aantasten. Een sleutelbos of portemonnee in de achterzak verhoogt de slijtage van de stof Armbanden en polshorloges kunnen leiden tot extra slijtage aan uw armleggers. Een portefeuille of sleutelbos in de achterzak verhoogt de slijtage aan de zitting. Jeans stoffen belasten de meubelstof meer dan zachtere wollen kleding. Een nieuwe spijkerbroek kan een blauwe gloed op uw meubel achterlaten. Zand is scherp en zal stof sneller doen slijten. Kijk hier voor het eenvoudig bestellen of bijbestellen van uw onderhoud verzorgingsproducten voor leer, stof & hout.

De vele soorten textielbekleding hebben allemaal zo hun eigen voordelen. Een ding hebben ze gemeen: ze zijn makkelijk te kleuren of te bedrukken, wat veel mogelijkheden tot een speels, of juist ‘klassiek’ uiterlijk biedt. Er zijn natuurlijke bekledingstoffen en stoffen op een chemische manier die langs een chemische manier worden gemaakt. Stoffen bekleding op zitmeubelen verschieten van kleur onder invloed van zonlicht. Plaats ze daarom bij voorkeur uit de zon. Er worden tegenwoordig zeer sterke textielsoorten gemaakt, maar de meeste stoffen blijven toch behoorlijk kwetsbaar. Scherpe voorwerpen kunnen er eenvoudig scheuren veroorzaken. Let u er daarom op wat u in uw zakken heeft en laat kinderen liever niet met zulke scherpe voorwerpen op zitmeubelen spelen. Hou ook huisdieren (nagels!) in de gaten. Zij kunnen de stof onherstelbaar beschadigen. Kijk uit met jeans-kleding. Spijkerstof kan afgeven, is bovendien harder dan de meeste stoffen en er zitten ‘spijkers’ op. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld. Hoe zorgvuldig wij onze zitmeubels ook bekleden, er kan in de weefsels altijd een draad los komen te zitten. Naai loshangende rafels c.q. draden met een kromme naald ‘terug in het grondweefsel’ of knip de losse draden netjes af. Zorg ervoor dat u bij het stofzuigen van zitmeubelen geen scherpe stofzuigeronderdelen gebruikt. Een glad mondstuk is bij regelmatig zuigen het best. De richting waarin het weefsel ligt, noemen we ‘de vleug’. Stofzuigt u nooit tegen die ‘vleug’ in, maar borstel de stof eerst met de vleug mee, voordat u aan het eigenlijke zuigen begint.

Er zijn verschillende groepen textielvezels. Enkele van deze groepen bevatten in elk geval een bepaalde hoeveelheid natuurlijke grondstoffen. Wol, mohair, zijde, katoen, en linnen zijn ‘volbloed’ natuurproducten. Bij de eerste drie is sprake van kwetsbare eiwitvezels. Mohair is een van de beste, vuilafstotende, stoffen die voor meubelstoffering worden gebruikt. Het kan echter een ‘vleug’ vertonen op plekken waar gezeten wordt. Een andere groep, de synthetische meubelstoffen wordt op een chemische manier gefabriceerd, of bestaat uit een mengeling van synthetische en natuurlijke grondstoffen. Met deze textielgroep moet voorzichtig worden omgesprongen: sommige schoonmaakmiddelen tasten hun vezels aan. Over de geschikte schoonmaak middelen leest u alles onder het kopje ‘algemene wenken voor behandeling van vlekken in meubelkledingstoffen’.

Poolweefsels

Poolweefsels zijn weefsels waarbij de draadjes omhoog staan. Dit geeft deze stof een ‘warm’ en karakteristiek aanzien, dat verandert met de richting waarin de vezels gestreken worden. Vlekken in poolweefsels mag u nooit uitkrabben, omdat u daarmee de draden uit de stof trekt. U mag ook nooit tegen de pool in borstelen!

Pilling

Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pilling effect: losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam of een textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kunt u het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die ‘pillen’.

Pletten

Poolweefsels kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden. Een behandelingsmethode is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kunt u de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet u de stof minimaal 6 uur laten drogen. Deze behandelings methode moet u niet toepassen bij synthetische velours.

Shading of poolomloop

Door shading of poolomloop ontstaan zogenaamde ‘schijnvlekken’. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting. Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus met verkleuren niets te maken.

Epinglé of lussenweefsels

Epinglé behoort tot de sterke meubelstoffen en bezit een zeer grote slijtvastheid. De stof is gemakkelijk stofvrij te houden en vergt weinig onderhoud. Scherpe voorwerpen zijn in het algemeen desastreus voor epinglé. Trek lusjes nooit uit de stof, maar knip de opgehaalde draad netjes af of steek ze met een kromme naald naar de binnenzijde van de stof.

Platstoffen: Gobelin, Crétonne, Damast

Deze stoffen bieden een groot scala aan mogelijkheden: grote en kleine dessins, strepen, ruiten, visgraten, handgeweven stoffen, uni en gemêleerde garens. Platstoffen zijn over het algemeen minder duurzaam dan poolweefsels. De sterkte van platstoffen hangt af van het al of niet ‘getwijnd’ (het in elkaar draaien van twee verschillende soorten garens) zijn. Het reinigen van platweefsels kan problemen geven. Probeer schoonmaakmiddelen eerst uit op een verborgen stukje stof.

Wol

Wol is een mooi, natuurlijk materiaal, dat prettig aanvoelt. Het is ook erg kostbaar, zeer gevoelig voor krimpen en het heeft de neiging vochtig vuil op te nemen. Het is beter wol niet te vaak te wassen, of met water in aanraking te laten komen; het materiaal wordt daar niet mooier op. Wollen velours bestaat uit poolpluizen die op een grondweefsel zijn gebonden. De stof heeft een hoge weefdichtheid. Na het weven wordt het oppervlak geschoren, waardoor het een ‘fluwelig’ effect krijgt. Wol-velours is sterk elastisch en kleurecht. Een groot voordeel van deze stof is zijn vuilafstotend vermogen, dat te danken is aan het vetgehalte van de vezel. Kreukels in wollen stoffen verdwijnen vanzelf. Wol-velours houdt makkelijk pluisjes vast, dit neemt op den duur af. Om te voorkomen dat wolweefsels na behandeling met water krimpen, kunt u ze schoonmaken met een beetje ammonia, opgelost in lauw water in een verhouding van 1:30. Als u het ‘vervilten’ van de stof tegen wil gaan, moet u het behandelde materiaal na de reinigingsbeurt niet bij een verwarming te drogen zetten of hangen.

Mohair

Mohair wordt geweven uit de haren van de angorageit. Het heeft een mooie natuurlijke gloed. Het is anti-statisch. Voor meubelbekleding wordt vooral mohairvelours gebruikt (100% mohair). De positieve eigenschappen van mohairvelours zijn vooral de grote elasticiteit, veerkracht en sterkte. Mohairvelours is niet bijzonder gevoelig voor vervilten. Doordat de mohairhaartjes (die bij de nieuwe stof nog mooi evenwijdig aan elkaar staan) wat van elkaar af gaan staan, ontstaat door de veranderde lichtval na enige tijd een optisch kleurverschil. Dit moet niet worden verward met ‘pletten’. Om dat laatste te verhelpen, kunt u een natte theedoek op de bewuste plek leggen en die zo’n acht uur later verwijderen. Hierna kunt u de stof, met de poolrichting mee, borstelen met een niet al te zachte borstel. Schoonmaken doet u met wat handwarm water waarin wat schoonmaakazijn is opgelost. Hierbij niet tegen de poolrichting in wrijven! Mohair look is een combinatie van kunststof met mohair (70%-30%). Deze stof is iets sterker dan vol mohair velours, maar daar staat tegenover dat de kleurintensiteit wat afneemt. Mohair is een geweldige bekledingsstof die alleen bij misbruik kans op slijtage geeft.

Zijde

Zijde wordt geweven van het spinsel van de zijderups. Het is een prachtige zachte en erg kostbare, glimmende stof. Reden genoeg om het goed te onderhouden en er voorzichtig mee om te springen. Omdat het zulk kwetsbaar materiaal is, is het zaak, alle vlekkenmiddelen eerst op een voor het oog onzichtbare plek uit te proberen. Als de stof van het meubel kan worden afgehaald, kan zijde worden gewassen in water met wat losgeklopte ossegal. Ook één deel ammonia op twintig delen zacht water is een goed wasmiddel. Let u wel zo veel mogelijk op de wasvoorschriften op het etiket, of raadpleeg uw verkoper. Zijde is vaak mooi van kleur en het zou jammer zijn als die kleur door inwerking van te sterke kleurstoffen verloren zou gaan.

Katoen

Katoen is van de natuurlijke bekledingstoffen waarschijnlijk de sterkste. Katoen is een plantaardig product, gemaakt van zaadpluizen. Katoen is veel minder kwetsbaar voor krimpen en vervilten dan wol. Als het bedrukt of geverfd is, is het risico op verkleuren door zonlicht of zuurinwerking aanwezig. Katoenvelours staat bekend om zijn natuurlijke voorkomen en warme kleuren. Bekende toepassingen van het (zeer slijtvaste) katoenvelours zijn corduroy en cord-velours. Het risico van ‘pletten’ is bij deze soort velours helaas niet uit te sluiten. Omdat katoenen velours de neiging heeft snel te verkleuren, wordt de stof nogal eens met een ‘overdosis’ verf behandeld. De kleur wordt hierdoor (vooral bij zwart, nègre, blauw en donkerrood) kleurechter, maar zal in het begin de neiging tot afgeven hebben. Dit verdwijnt na enige tijd. Zuren en (lichaams)zouten werken in op de kleurstof, let daarom extra op, op plaatsen waar uw lichaam het meubel raakt (bijvoorbeeld armlegger, neksteunen en dergelijke.) Weest u (in verband met schimmelvorming) bedacht op een te hoge vochtigheidsgraad.

 Lamous

Lamous is een meubelstof met bijzondere eigenschappen. Het doet denken aan zijde en is luchtdoorlatend. Lamous is vuilwerend en ongevoelig voor vocht. U kunt lamous heel eenvoudig schoonmaken. Bij vetvrije vlekken is meestal schoon water al voldoende, vaak zelfs alleen al afborstelen of héél voorzichtig wrijven met een vlakgom. Vetvlekken kunt u héél voorzichtig verwijderen met after-shave.

Linnen

Ook linnen is een plantaardige stof. Het wordt gemaakt van vlas. Het is -net als katoen- een tamelijk stevige maar niet erg veerkrachtige stof: de pooltjes van linnen blijven staan in de richting waarin u ze strijkt. Linnen is gevoelig voor pletten en voelt niet warm aan.

Canvas

Dit zijn zeer dichte weefsels van 100% katoen, van half linnen of zelfs jute. Het is bijzonder stevig materiaal dat helaas makkelijk smoezelig wordt. Vlekken in canvas zijn zeer moeilijk of in het geheel niet meer te reinigen zonder het risico van kringen en vlekken

Viscose

Viscose is een soort textiel die eveneens uit cellulosevezeltextiel bestaat, maar die niet uit een natuurlijke grondstof is gefabriceerd. Voor het onderhoud van viscose geldt grofweg hetzelfde als voor de natuurlijke cellulosevezels.

Rayon

Rayon is een kunstmatige vezel, die wordt gemaakt van cellulose. Rayonweefsel voelt doorgaans zachter en soepeler aan dan katoen en vertoont ook meer glans. Rayon is niet kreukherstellend of elastisch en neemt vocht goed op. Nat rayon neemt in sterkte af. Chloor is slecht voor rayon, sterke zuren zelfs zonder meer desastreus.

Alcantara

Alcantara bestaat uit microfibers van polyester (68%) en polyether (32%). Door de uiterst dunne microvezels (200 maal dunner dan die van wol) heeft Alcantara een fluwelen bovenlaag en is ze buitengewoon zacht. De stof heeft een hoge slijtvastheid. Alcantara is eenvoudig te reinigen met water en alkalivrije zeep. Losse hoezen wast u in de wasmachine met een koudwaterprogramma. Na het reinigen, borstelen met een zachte borstel. Bij hardnekkige vlekken kunt u het beste contact opnemen met onze service-afdeling.

Polyamide, polyester, polyacryl (bijvoorbeeld dralon), chloorvezel en polypropeen

Dit zijn de meest gebruikte synthetische bekledingsstoffen in de meubelindustrie. Ze zijn ze sterk en hebben een grote slijtweerstand. Zoals we al opmerkten: de vezels van deze textielsoorten zijn gevoelig voor sommige schoonmaakmiddelen. Let dus in elk geval op de aanwijzingen op het etiket van het reinigingsmiddel en controleer het eventuele textiel-etiket op toegestaan gebruik.

Op alle stofsoorten de gemorste substantie eerst zo snel mogelijk verwijderen met een lepel. Werk van de rand van de vlek naar binnen toe. Voorkom dat u daarbij de substantie in de stof drukt. Vochtige vlekken dept u daarna voorzichtig droog met ongekleurde tissues (keukenrol). U moet daarbij niet wrijven! Vervolgens kunt u de vlek behandelen met een van de hierna in de vlekkentabel genoemde middelen. Probeer het middel echter eerst uit op een onopvallende plek van de bekleding. Dan weet u tenminste zeker hoe het materiaal zal reageren. Herhaal, als het nodig is, de behandeling drie- tot vijfmaal. Behandel daarna, indien noodzakelijk, de plek na met lauw water. Daarna de plek deppen met ongekleurde tissues en nadrogen met een föhn. Het meubel gebruikt u pas weer als het helemaal droog is. Bij dierlijke vezels moet u nooit alkalihoudende of scherpe middelen gebruiken. Deze halen de natuurlijke vetten, die zorgen voor de vuilafstotende werking, uit de vezel. Daarna zullen de dierlijke vezels twee keer zo snel vervuilen.

Vlekken op leer kunt u in het algemeen met een licht bevochtigde doek te lijf gaan. Het is, voor u aan het schoonmaken begint, echter belangrijk dat u weet met welke leersoort u te maken heeft. Er zijn namelijk veel verschillende soorten leer. We onderscheiden: aniline-Ieder, semi aniline-Ieder, geschuurd leder en afgedekt leder. Kunstleer is, zoals de naam al zegt, geen echt leer. Hoe u dit materiaal moet behandelen, leest u in de alinea ‘leatherlook’.

Leersoorten

Vol aniline

Wordt ook wel ‘ongedekt leder’ genoemd. Op deze zachte, soepel aanvoelende leersoort (een van de duurste kwaliteiten leder) is geen beschermende bovenlaag aangebracht. Wel is het leer behandeld met -al of niet gekleurde- aniline verfstof, die door het leer volledig wordt opgenomen. Dit leer is door en door geverfd. Vol anilineIeder kan het best worden onderhouden door het regelmatig af te stoffen met een zachte, schone doek. Om het leer mooi te houden, is het aan te bevelen het twee tot vier keer per jaar voorzichtig met onze speciale onderhoudsmiddelen te behandelen. Vol aniline-Ieder is gevoelig voor zonlicht. Net als zeemleer neemt het makkelijk vuil, vet en vocht op. Vlekken in vol aniline-Ieder zonder beschermende laag moet u deppen met een droog stuk wit tissue. Vlekken van olie en vet en vochtvlekken trekken veelal vanzelf weg. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor vol aniline-Ieder bij ons verkrijgbaar. Gebruik alleen deze middelen, andere middelen kunnen de aniline verfstoffen in dit leer aantasten.

Semi aniline-Ieder

Deze leersoort heeft eerst dezelfde behandeling als vol aniline-Ieder gehad. Echter: bij semi aniline-Ieder is een licht gepigmenteerde beschermlaag aan gebracht. Door deze behandeling is het leer beter bestand tegen vlekken en kunt u het oppervlak van semi anilineleder wèl met een vochtige zeem afnemen. Gebruik de zeem alleen voor dit karwei, anders kunnen eventuele vuilresten problemen opleveren. Gebruik alleen zacht of gedestilleerd water, anders blijven er kalkstrepen op het leer achter. Informeer bij uw waterleidingbedrijf of het water uit uw kraan “hard” of “zacht” is. Vlekken in semi aniline-leer moeten met grote spoed behandeld worden! De gemorste substantie kan met een lepel, een stuk doek of wit keukenpapier worden weggehaald. Werk daarbij naar het middelpunt van de vlek toe. Gebruik daarna een door ons aanbevolen onderhoudsmiddel.

Gedekverfd

Ieder Deze leersoort wordt na een behandeling met anilineverfstoffen eerst licht geschuurd en daarna van een dekkende verflaag voorzien. Omdat door deze behandeling de natuurlijke tekening van het leer verdwijnt, wordt na deze behandeling op het leer een kunstmatig nerfbeeld ingeprent. Gedekverfd leer is praktisch in gebruik en minder gevoelig voor verkleuren Schoonmaak en onderhoud van gedekverfd leer gebeurt aan de hand van de richtlijnen, die we onder de algemene regels van lederonderhoud gaven.

Handwishleder

Handwishleder is meestal een semi-anilineleder waarop eerst een grondverflaag is aangebracht. Hierna wordt er een kleurlaag op het leer gespoten, die weer wordt opgelost met een chemisch middel, waardoor een speciaal licht-donkereffect ontstaat. Na de behandeling wordt het leer met een transparante afdeklaag afgewerkt.

Ruw leder: Nubuck en Suède

Deze vol aniline-leersoorten worden na het beitsen van het leer geschuurd. Bij nubuck wordt de nerfkant (in tegenstelling tot de vleeskant, zoals bij suède) zeer licht afgeslepen, waardoor de stof een veloursachtig uiterlijk krijgt dat zacht aanvoelt. Een finishlaag ontbreekt. Alle geschuurde leersoorten krijgen reeds na kortgebruik reeds een natuurlijk karakter. Gebruik voor het onderhoud van nubuck en suède een schone borstel (eventueel van een stofzuiger). Eventuele glimmende vlekken héél voorzichtig wegborstelen met een borsteltje, dat ook geschikt is voor suède kleding en schoenen. Vlekken afdeppen met absorberende witte tissues, eventueel deppen met een doek die heel licht met water bevochtigd is. Niet te vochtig! Door een teveel aan vocht kunnen kringen ontstaan! De behandelde plek goed laten drogen. Helpt dat niet, dan kunt u het twee tot vier keer behandelen met een door ons aanbevolen onderhoudsmiddel. Daarna met een borstel heel licht opschuren.

Leatherlook

Leatherlook (ook wel skai of kunstleer genoemd) is een soort namaakleer, die is samengesteld uit meerdere lagen gekleurde kunstharsen op een drager van textiel. Het moet regelmatig worden afgestoft met een schone, zachte doek. Plaatsen die moeilijk te bereiken zijn, kunt u met een stofzuigerhulpstuk voorzichtig zuigen. Door overmatige blootstelling aan vet- en transpiratievlekken wordt deze stof hard en kunnen er scheuren of barsten optreden. Verwijder zulke vlekken daarom zo snel mogelijk. Plaats meubelen met een leatherlook-bekleding nooit naast warmtebronnen (open haard, radiator) of in het volle zonlicht. Vlekken moeten zo veel mogelijk met witte tissues worden opgenomen. Gebruik voor het ‘natte’ onderhoud een lauw sopje van alkalivrije zeep en een schone, niet al te vochtige zeem. Na deze behandeling kunt u de bekleding met een zachte, niet pluizende doek droog deppen. In geen geval wrijven!Schoenen op de bank verhogen de slijtage.