Oud Hollandse kasten2020-02-13T11:00:49+01:00

Oud Hollandse kasten

Eeuwenlang was de kist het voornaamste opbergmeubel in huis. Het speelde een voorname en veelzijdige rol, allereerst als opbergmeubel, maar ook als zitmeubel. De opbergruimte zat onder de opklapbare zitting. Van alles werd in kisten bewaard, niet alleen kleding, linnengoed  en boeken, maar ook het geld, kostbaarheden en voedsel.

Waarom was de kist populairder dan de kast ? Een belangrijke oorzaak was het ‘’nomadenkarakter’’ van de middeleeuwse mens van alle rangen en standen. Denk maar aan de hoogste regionen (keizer, koning, graaf e.d.) die van kasteel naar kasteel reisden, evenals militairen, ambtenaren en ook aan marskramers. Ook kwam de kist van pas als men hals over kop moest vluchten bij vijandelijke aanvallen of bij overstromingen.

De kisten en banken waren altijd oersolide en loodzwaar. Daar was ook niets op tegen, want het opstellen van een meubel met vier poten was op de oneffen lemen of betegelde vloeren een verrichting die de nodige zorg vereiste. Verplaatsbare meubelen waren in de regel dan ook voorzien van drie poten. Mensen die het zich konden veroorloven hadden een ‘’strijcsitten’’. Dit  is een bank die meestal bij de schouw stond want daar kon hij het beste dienst doen met zijn omklapbare rugleuning, en door de leuning om te klappen kon  je dan met je gezicht of met je rug naar het vuur gaan zitten.

Oud hollandse kast

De oud Hollandse kast  die eigenlijk voort is gekomen uit de kist, leek in het begin ook meer op twee opeengestapelde kisten met openingen aan de voorkant.Later werden zij prachtig versierd door middel van veel handwerk door de schrijnwerkers.  en vaak voorzien van eikenhouten beelden uit de oudheid. Door de VOC werden veel luxe houtsoorten zoals ebbenhout, palissander en mahonie naar Nederland gebracht die voor oud Hollandse kasten werden gebruikt.

In de 17e eeuw gaan dan ook deze Oude hollandse kasten,daalderkast , kamperkast , Raaltekast   toogkast, kolomkast en kussenkasten het interieur van de rijke kooplieden versieren.

Oud Hollandse kasten.
bij Van Den Broek Meubelen in Heemstede vindt u alle mogelijkheden op meer dan 600 m2 toonzaal.

Voor meer informatie over klassieke kasten in Heemstede, Haarlem, Noord-Holland klik op contact.

Go to Top